Antrenament la sala cu sau fara partener de antrenemente?

partener de antrenamente

Cand vine vorba de exercitiile fizice la sala, apare si o decizie importanta pe care foarte multe persoane trebuie sa o ia – sa se antreneze singure sau alaturi de un partener. Fiecare dintre cele doua optiuni vine cu avantaje si dezavantaje, iar alegerea depinde de preferintele personale si de obiectivele pe care ti le-ai stabilit inainte de a decide sa margi la sala. De aceea, este recomandat sa iei in calcul avantajele si dezavantajele fiecarui mod de a te antrena.

 

 

Avantajele antrenamentului la sala cu un partener

 • Mai multa motivatie – atunci cand ai un partener in timpul antrenamentelor, prezenta acestuia iti iti ofera un nivel mai ridicat de motivatie. Atunci cand te simti putin lipsit de energie sau demotivat, partenerul de antrenamente te poate impinge sa mergi mai departe si sa iti atingi obiectivele.
 • Esti mai responsabil si mai disciplinat – Stiind ca ai un partener care te asteapta la sala, nu vei mai avea tendinta sa amani sau sa renunti cu totul la antrenamente. Responsabilitatea fata de partenerul tau poate contribui la mentinerea unui program corespunzator de antrenamente. In plus, fiind acolo te poate ajuta sa eviti sa faci greseli in timpul antrenamentului.
 • Te poti antrena mai variat – cu un partener poti incerca lucruri pe care le poti face doar in doi si fiecare dintre voi va veni cu o idee de antrenament interesanta. Astfel, vei putea da diversitate antrenamentelor si nu te vei plictisi atunci cand mergi la sala.
 • Supraveghere si corectii – in timpul exercitiilor, un partener de antrenamente poate observa si corecta postura si tehnica pe care o ai asigurandu-se ca te antrenezi asa cum trebuie.

 

Dezavantajele antrenamentelor cu partener

 • Conditia fizica poate fi diferita – in cazul in care partenerul mai buna sau mai slaba decat tine, ar putea fi dificil sa te sincronizezi si sa urmezi acelasi program de antrenament.
 • Absentele din diverse motive – daca unul dintre voi are o pauza mai lunga sau nu poate ajunge la sala, acest lucru ar putea afecta rutina de antrenament si motivatia celuilalt.

 

Avantajele antrenamentului la sala fara partener

 • Program mai flexibil – atunci cand te antrenezi singur, vei putea alege cand sa mergi la sala si te vei antrena conform propriului program. In plus, putem mai usor sa apelam la un antrenor personal cand suntem singuri.
 • Te concentrezi mai bine – fara distrageri, iti poti concentra atentia asupra propriilor obiective si te poti antrena in modul in care consideri ca este cel mai potrivit pentru nevoile tale.
 • Te antrenezi in ritmul tau – fara a fi influentat de ritmul sau nivelul de antrenament al altcuiva, poti alege sa te antrenezi mai intens sau mai putin intens, in functie de preferintele tale.

 

Dezavantajele antrenamentelor fara partener

 • Mai putina motivatie – In absenta unui partener, s-ar putea sa apara momente in care te simti mai putin motivat sau tentat sa renunti la antrenament.
 • Nu este nimeni sa iti atraga atentia – daca nu ai un trainer personal, lipsa partenerului poate insemna ca nu va mai fi nimeni acolos a iti atraga atentia cand gresesti, crescand astfel riscul de accidente.
 • Monotonie – Antrenamentul de unul singur poate deveni monoton sau plictisitor in timp, iar lipsa varietatii in exercitii ar putea sa-ti afecteze motivatia.

Fiecare tip de antrenament vine cu avantaje si dezavatnaje si doar tu poti decide in ce mod vrei sa te antrenezi si care este cea mai buna optiune pentru tine.