Gazul propan este folosit pentru apa fierbinte, gătit si încălzire

Gazul propan este folosit pentru apa fierbinte, gătit si încălzire

Gazul este un element important în case – gazul propan. O folosim pentru a ne găti mâncarea, pentru a ne încălzi apa, ocazional pentru a ne încălzi casele și a ne usca hainele.

Acum amintiți-vă că acesta nu este gaz natural, ci un amestec de gaz propan și butan, care este un produs secundar petrolier care arde mai fierbinte și este puțin mai scump decât gazul natural. Este un gaz incolor și inodor care este mai greu decât aerul și – în funcție de disponibilitatea oxigenului și a sursei de aprindere – poate fi exploziv. Mirosul pe care îl asociem cu gazul propan / butan este un aditiv numit etil mercaptan, care miroase a ouă putrede.

Gazul este livrat caselor fie prin buteliile preumplute de 30 kg (66 lb), fie printr-un camion mare care umple rezervoarele staționare.

Potrivit site-ului web butelii la domiciliu buzau, gazul lor are o densitate de aproximativ jumătate de kilogram pe litru (de fapt 0,54 kg / litru), prin urmare cilindrul tipic conține aproximativ 56 de litri de propan lichid. Un rezervor staționar tipic are o capacitate maximă de 300 de litri, totuși, pentru siguranță, aceste rezervoare nu sunt umplute mai mult de 80% din capacitate (aproximativ 240 de litri).

Acum, cu toate aceste informații tehnice, să ne dăm seama cât de mult consumați.

Proprietarul mediu va folosi un rezervor staționar de gaz la fiecare trei până la patru luni. Desigur, acest lucru este sub consum normal pentru apă caldă, gătit și uscarea hainelor. Dacă se folosește gaz pentru încălzirea locuinței cu un încălzitor de spațiu sau un șemineu pe gaz, rata consumului crește, iar butelia șemineului poate dura doar câteva luni, aceasta ulterior fiind schimbată cu ajutorul serviciilor de butelii la domiciliu.

Dacă rata de consum în casa dvs. este mai mare decât această medie, ar putea indica faptul că utilizați gaz la o viteză mai mare sau dacă există o scurgere în sistemul dvs. Înainte de a concluziona că există o scurgere în sistem, revizuiți utilizarea în casa dvs. De exemplu, fiica mea a descoperit calitatea relaxantă a dușurilor calde lungi și, prin urmare, am observat o ușoară creștere a consumului de gaz. Tot în noua mea casă, copiilor le plăcea să aibă șemineul aprins în serile mai reci din decembrie și ianuarie și din nou, creșterea consumului a fost observată în cantitatea rămasă în rezervorul staționar.

Au existat cazuri în care clienții au observat o creștere a consumului de gaze, totuși au considerat că nu s-au modificat obiceiurile normale și nu au fost detectate scurgeri în liniile de gaz vechi de doi ani. Întâmplător, s-a observat o creștere a consumului de energie electrică în aceeași casă. Ulterior s-a descoperit că creșterea consumului de gaz se datorează creșterii utilizării încălzitorului de apă. Încălzitorul de apă lucra mai mult pentru a produce multă apă caldă care s-a dovedit a scurge sub casă. Deci, în acest caz, o scurgere de apă fierbinte a provocat o creștere a consumului de gaz, deși inițial părea a fi doar o scurgere de gaz.

De obicei, gazul este distribuit într-o locuință prin oțel zincat sau tuburi de cupru. Deși ultima este, în general, mai durabilă, există unele probleme de instalare care trebuie soluționate pentru a evita problemele. Dar mai întâi, un pic de conținut științific – vă amintiți înapoi la chimia liceului, am aflat despre electronii de valență ai metalelor? Nu? Ei bine, se poate rezuma pur și simplu că atunci când două metale diferite intră în contact unul cu celălalt, oxidarea sau ruginirea fiecăruia dintre metale va fi accelerată. Am fost martor la asta de multe ori. Datorită instalării deficitare, o țeavă de cupru a intrat în contact cu o țeavă de oțel zincat sau o bară de oțel de armare (în interiorul betonului), iar cele două elemente metalice s-au oxidat unul împotriva celuilalt. Din păcate, datorită configurației sale mai subțiri de perete, țeava de cupru s-a perforat și s-a scurs.

Cu toate acestea, dacă vă aflați în situația în care căutați o scurgere de gaz, folosiți săpun / detergent și apă în jurul îmbinărilor și conexiunilor de la rezervorul de gaz și conexiunile de perete ale diferitelor aparate. Apa cu săpun va apărea acolo unde apar scurgerile. O atenție specială trebuie luată în legătură cu conexiunile flexibile între aparate și perete, sau cu rezervorul / cilindrul de alimentare și cu conexiunea la conductele de distribuție.

Și, în cele din urmă, am văzut mulți instalatori care fac asta – spre regretul meu – dar vă rog să nu testați scurgerile de gaz folosind bricheta sau un chibrit. Fără experiență, s-ar putea să vă regăsiți într-o situație tăcută, dar mortală.