Brad de Craciun, plastic, natural, inchiriat sau reciclat?

Brad de Craciun, plastic, natural, inchiriat sau reciclat?

In aceste sarbatori nu uitati amprenta ecologica si cunoasteti optiunile si impactul acestora inainte de a decide asupra unui brad de Craciun.

Dar mai intai o mica clasa de istorie.

Care este traditia bradului de Craciun?

Pinii care supravietuiesc atat caldurii verii, cat si celor mai teribile ierni, au facut intotdeauna parte din diferite ritualuri, indiferent de religie sau credinta, deoarece au reprezentat intr-un fel sau altul diferite aspecte mitologice, religioase.

 

Un exemplu este ca in nordul Europei s-a folosit un brad vesnic verde pe care l-au decorat pentru a sarbatori zeul soarelui si fertilitatea.

 

Exista multe versiuni despre originea acestei traditii, cu toate acestea, cea pe care majoritatea oamenilor sunt de acord, pe langa faptul ca este cea mai apropiata de traditia actuala este versiunea poetica pe care Martin Luther, care a initiat reforma religioasa in Germania, in Ajunul Craciunului plimbandu-se prin padure a fost atat de uimit sa vada stelele din jur si sa lumineze pinii magnifici.

Cand a ajuns acasa, le-a spus copiilor sai ca aceasta scena i-a amintit de Isus, iar a doua zi a montat un brad in centrul camerei sale inconjurat de lumanari pe ramurile sale si astfel a inceput o traditie.

Impactul bradului de Craciun asupra mediului

Dar exista intotdeauna dezbaterea a impactului pe care aceasta traditie il are de fapt in functie de optiunea pe care alegem sa o punem in casele noastre. Iar realitatea este ca impactul pe care il are depinde de cat de departe este locul in care ne achizitionam bradul, unde a fost fabricat, cum ar fi aranjamentul bradului si cati ani dureaza.

Bradul artificial de Craciun

Majoritatea brazilor artificiali sunt facuti din metal si materiale plastice, iar ultimul lucru de care are nevoie mediul este sa fie mai multe lucruri din plastic aruncate…

 

De exemplu, 85% din brazii pe care ii consuma Statele Unite sunt importati din China si sunt un produs pe baza de petrol. O familie medie va folosi acesti pomi de Craciun timp de 6 ani inainte de a-i arunca, in functie de calitatea celui pe care l-au achizitionat.

 

Si cum acestea nu pot fi reciclate, din cauza materiei lor prime vor ajunge intr-un depozit de deseuri pentru o perioada nedeterminata…

 

Pentru a face aceasta optiune mai durabila in comparatie cu un brad natural in fiecare an, ar trebui sa fie utilizat un brad artificial timp de cel putin 12 ani.

Brad natural de Craciun

Amprenta ecologica generata de aceasta optiune va depinde de cat de departe este locul in care va achizitionati bradul, cum il aruncati si, in principal, daca provine dintr-o ferma si ca nu este produsul unui braconaj de copaci.

Multe dintre aceste ferme ofera, de asemenea, experienta si timpul pentru a merge cu familia ta pentru a alege bradul si sa fie taiat acolo, impreuna.

Impodobire- strangere si multe alte lucruri de luat in calcul cand alegi un brad

Atat impodobirea de brazi artificiali cat si depozitarea lui ar trebui sa fie o placere pentru noi toti dar.. nu mereu este asa. Un brad natural are nevoie de o ingrijire mai delicata spre deosebire de unul artificial. Plus de asta, un brad natural se va scutura si isi va lasa acele peste tot prin casa, pana la terminarea sezonului de Craciun, ceea ce nu este tocmai placut. Un brad artificial se poate refolosi an de an, in chimb cel natural nu. Avantajele inclina catre cumpararea unui brad artificial, dar alegerea este a fiecaruia dintre noi. Brad natural sau artificial? Tu ce alegi in acet an pentru casa ta?