Telemedicina – solutia crizei actuale

telemedicina

Odata cu venirea pandemiei, au aparut mai multe modificari in viata oamenilor, inclusiv in ceea ce priveste modul in care erau aplicate anumite tratamente si consultatii. Astfel, a aparut termenul de telemedicina, un fel de medicina la distante, care permite oamenilor sa fie consultati fara sa se deplaseze.

Recent, aplicatiile de telemedicina au devenit remarcabil de importante, datorita dezvoltarii  sporite a tehnologiilor digitale. Orientarile nationale si internationale ar trebui sa ia in considerare includerea acestuia in actualizarile lor. In timpul pandemiei de COVID-19, distantarea sociala obligatorie si lipsa tratamentelor eficiente au facut din telemedicina cel mai sigur sistem interactiv intre pacienti, atat infectati, cat si neinfectati, si medici. Au fost emise cateva scenarii potentiale bazate pe dovezi pentru aplicarea telemedicinei.

Telemedicina si monitorizarea diabetului

In special, utilizarea sa in monitorizarea diabetului si a complicatiilor a crescut remarcabil, datorita riscului ridicat de prognostic prost. Noi dovezi si imbunatatiri tehnologice in aplicarea telemedicinei in retinopatia diabetica (DR) au demonstrat eficacitatea si utilitatea in screening. In plus, in ciuda unei cresteri initiale pentru dispozitive si costuri de formare, teleoftalmologia a demonstrat un raport cost-eficacitate bun; cu toate acestea, niciun program national de screening nu s-a concentrat inca pe prevenirea si diagnosticarea diabetului. Lipsa datelor in timpul pandemiei de COVID-19 limiteaza puternic posibilitatea de a urmari gestionarea reala a bolii, care este posibila numai din dovezile anterioare in conditii normale.

Pandemia a subliniat si mai mult importanta monitorizarii de la distanta. Cu toate acestea, implementarea dispozitivului si a aplicatiei digitale utilizate pentru a creste screening-ul persoanelor si a monitoriza progresia bolii retinei trebuie sa fie usor accesibila medicilor generalisti. Lipsa datelor in timpul pandemiei de COVID-19 limiteaza puternic posibilitatea de a urmari gestionarea reala a bolii, care este posibila numai din dovezile anterioare in conditii normale. Accesul unui medic la un sistem de programari pacienti online este acum foarte important.

Telemedicina este de obicei definita ca o combinatie de tehnologii si dispozitive capabile sa obtina de la distanta informatii despre starea de sanatate a pacientilor, astfel incat sa ajute in a decide daca este nevoie sa se intervina de urgenta. Prin urmare, poate reprezenta atat un instrument de screening, cat si un instrument de diagnostic, care a demonstrat o importanta remarcabila in literatura recenta, in principal datorita implementarii si dezvoltarii mai mari a tehnologiilor digitale (de exemplu, smartphone-uri si conexiuni digitale).

Instrumentele adecvate permit medicilor sa ajunga si sa monitorizeze periodic persoanele care au dificultati in a participa la vizitele de specialitate, in special pacientii afectati de boli cronice, care necesita o urmarire continua. De asemenea, in eventualitatea unei intalniri directe, terapia ar putea fi evaluata periodic prin trimiterea datelor inregistrate pe instrumentul digital catre un specialist.

Doua dintre domeniile clinice majore acoperite de telemedicina sunt bolile cardiovasculare si diabetul, alaturi de toate complicatiile sale cronice. In special, retinopatia, cea mai raspandita complicatie a diabetului, necesita de obicei o examinare a fundului de ochi de catre un specialist in ingrijirea ochilor; totusi, in mediile rurale sau acolo unde oamenii locuiesc departe de centrele de referinta dedicate, pacientii fie nu pot participa cu usurinta la aceste examinari fizic sau nu ajung in cabinetele de care au cu adevarat nevoie.

Anumite domenii au dezavantajul ca pacientii trebuie sa astepte atat pentru efectuarea examenului, cat si pentru a reveni la rutina zilnica. In schimb, telemedicina poate contrabalansa si celelalte ramuri care necesita investigatii mai amanuntite, asa cum sugereaza ghidurile actuale. De fapt, dupa o pregatire adecvata, toti clinicienii si personalul clinic dedicat pot face cu usurinta fotografii ale fundului de ochi cu camere de ochi nonmidriatice si acesta este doar un exemplu. Fotografiile digitale retiniene, desi nu reprezinta standardul de aur, pot fi utilizate in egala masura pentru screeningul populatiei diabetice si pentru a diferentia intre diferitele stadii ale retinopatiei diabetice (DR), trimitand  la oftalmolog doar imagini negradabile sau cazuri suspecte.