Ce înseamnă de fapt SPF-ul?

ce inseamna spf

Ce este SPF și la ce sa fim atenți când vine vorba de protecția solară? SPF, acronimul pentru Sun Protection Factor (Factor de protecție solară), este un indice care ne informează cu privire la gradul de protecție oferit de o cremă solară împotriva radiațiilor ultraviolete B (UVB), responsabile de arsurile solare. Cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât protecția este mai puternică.

 

Cum funcționează SPF-ul?

Cremele solare conțin filtre chimice sau minerale care absorb sau reflectă o parte din radiațiile UVB. SPF-ul indică proporția de radiații UVB blocate de produs. De exemplu, o cremă solară cu SPF 30 blochează 97% din radiațiile UVB, în timp ce o cremă solară cu SPF 15 blochează doar 85%.

 

Ce este important de reținut despre SPF:

 • SPF-ul nu indică durata de timp pentru care sunteți protejat: Protecția oferită de o cremă solară depinde de o serie de factori, cum ar fi cantitatea de produs aplicată, frecvența reaplicării, transpirația, contactul cu apa etc. Este important să reaplicați crema solară la fiecare 2 ore, chiar dacă nu transpirați, și mai des după înot sau transpirație excesivă.
 • SPF-ul nu protejează împotriva radiațiilor UVA: Radiațiile UVA pătrund mai adânc în piele decât UVB și sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii și de creșterea riscului de cancer de piele. Este important să alegeți o cremă solară cu spectru larg care protejează împotriva ambelor tipuri de radiații UV.
 • SPF-ul nu înlocuiește alte măsuri de protecție solară: Este important să purtați haine de culori închise, pălărie și ochelari de soare pentru a vă proteja suplimentar pielea de radiațiile solare.
 • Nu există o cremă solară 100% sigură: Toate cremele solare pot provoca reacții alergice la unele persoane. Este important să testați produsul pe o mică zonă a pielii cu 24 de ore înainte de a-l utiliza pe întregul corp.

 

Cum să alegeți crema solară potrivită:

 • Alegeți o cremă solară cu spectru larg și un SPF de cel puțin 30: SPF 30 este recomandat de dermatologi pentru majoritatea oamenilor. Persoanele cu pielea foarte sensibilă pot opta pentru un SPF mai mare de 30.
 • Alegeți o cremă solară potrivită pentru tipul dumneavoastră de piele: Există creme solare pentru piele uscată, grasă, mixtă sau sensibilă.
 • Citiți cu atenție eticheta produsului: Asigurați-vă că crema solară conține ingrediente active sigure și eficiente, cum ar fi dioxid de titan sau zinc oxid.
 • Consultați un medic dermatolog: Dacă aveți afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczeme sau acnee, este recomandat să consultați un medic dermatolog pentru a vă recomanda o cremă solară potrivită.

 

Cum să îngrijim arsurile solare:

 • Hidratați-vă: Beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
 • Aplicați comprese reci: Aplicați comprese reci pe zonele afectate pentru a reduce durerea și inflamația.
 • Luați medicamente antiinflamatoare: Puteți lua medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol, pentru a reduce durerea și inflamația.
 • Aplicați o cremă hidratantă: Aplicați o cremă hidratantă după ce arsurile solare s-au vindecat pentru a calma pielea.
 • Nu spargeți bășicile: Bășicile pot conține celule moarte și pot fi infectate.
 • Evitați expunerea la soare: Este important să evitați expunerea la soare până când arsurile solare s-au vindecat complet.

 

Pielea bebelușilor și copiilor mici este mult mai sensibilă la radiațiile solare decât pielea adulților și este important să îi protejați cu grijă.

Iată câteva sfaturi:

 • Nu expuneți bebelușii sub 6 luni la soare: Țineți-i la umbră și acoperiți-le pielea cu haine, pălărie și ochelari de soare.
 • Folosiți o cremă solară cu SPF de cel puțin 30 pentru copiii cu vârsta peste 6 luni: Alegeți o cremă solară special concepută pentru copii și testați-o pe o mică zonă a pielii cu 24 de ore înainte de a o utiliza pe întregul corp.
 • Reaplicați crema solară la fiecare 2 ore, chiar dacă nu transpiră: Copiii transpiră mai mult decât adulții și crema solară se poate șterge mai ușor.
 • Îmbrăcați copiii în haine de culori închise: Hainele de culori închise oferă o protecție suplimentară împotriva radiațiilor solare.
 • Puneți-le copiilor o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare: Pălăria va proteja fața și gâtul de soare, iar ochelarii de soare vor proteja ochii.

Protecția solară este esențială pentru a vă menține pielea sănătoasă și pentru a reduce riscul de cancer de piele. Alegeți o cremă solară potrivită pentru tipul dumneavoastră de piele și respectați instrucțiunile de utilizare. Nu uitați să reaplicați crema solară la fiecare 2 ore și să luați alte măsuri de protecție solară, cum ar fi purtarea de haine de culori închise, pălărie și ochelari de soare.

 

Sfaturi suplimentare:

 • Există aplicații mobile care vă pot ajuta să vă monitorizați expunerea la soare: Puteți folosi aceste aplicații pentru a afla care este indicele UV și pentru a primi notificări atunci când trebuie să reaplicați crema solară.

Puteți consulta un medic dermatolog pentru a vă oferi sfaturi personalizate despre protecția solară.