Ce trebuie sa stii despre crizanteme?

totul despre crizanteme

Crizantemele, cunoscute si sub denumirea de „florile toamnei”, sunt plante apreciate pentru frumusetea si diversitatea lor. Originare din Asia si Europa de Nord-Est, aceste flori au devenit populare in intreaga lume datorita culorilor vibrante si formei variate a petalelor. Crizantemele sunt cultivate atat pentru scopuri decorative, cat si pentru utilizari medicinale si culinare.

 

Istoria crizantemelor

 • Origine: Crizantemele au fost cultivate pentru prima data in China, acum peste 2500 de ani. Ele sunt mentionate in vechile texte chinezesti ca plante medicinale si decorative. In secolul al VIII-lea, crizantemele au fost introduse in Japonia, unde au devenit rapid un simbol national, fiind asociate cu familia imperiala si fiind desemnate floarea nationala a Japoniei.
 • Expansiunea in Europa: Crizantemele au ajuns in Europa in secolul al XVII-lea, iar popularitatea lor a crescut rapid. In secolul al XIX-lea, acestea erau deja cultivate pe scara larga in gradinile europene, fiind apreciate pentru capacitatea lor de a inflori tarziu in sezon, cand alte flori incepeau sa se ofileasca. Acum poti gasi flori de crizanteme in numeroase modele.

 

Tipuri de crizanteme

Crizantemele sunt impartite in mai multe categorii, in functie de forma si dimensiunea florilor:

 • Crizanteme de gradina (Chrysanthemum morifolium): Acestea sunt cele mai comune tipuri de crizanteme, fiind cultivate pentru florile lor mari si variate in culori. Ele sunt ideale pentru gradini si aranjamente florale.
 • Crizanteme coreane (Chrysanthemum koreanum): Acestea sunt mai rezistente la frig si au flori mai mici decat crizantemele de gradina. Sunt ideale pentru gradinile din zonele cu ierni reci.
 • Crizanteme chinezesti (Chrysanthemum indicum): Acestea sunt folosite adesea in medicina traditionala si au flori mici si delicate. Ele sunt cultivate pentru proprietatile lor medicinale si pentru ceaiuri.
 • Crizanteme japoneze: Acestea sunt cunoscute pentru florile lor spectaculoase si sunt adesea folosite in expozitii si concursuri. Florile pot avea forme foarte variate, de la simple la foarte elaborate.

 

Ingrijirea crizantemelor

 • Plantarea: Crizantemele prefera un sol bine drenat, bogat in materie organica. Este recomandat sa le plantezi primavara sau toamna, asigurandu-te ca primesc suficienta lumina solara. Crizantemele iubesc soarele, deci alege un loc unde plantele vor primi cel putin sase ore de lumina pe zi.
 • Udarea: Crizantemele au nevoie de o udare regulata, mai ales in perioadele de seceta. Este important sa eviti udarea excesiva, deoarece solul imbibat poate duce la putrezirea radacinilor. O udare uniforma este esentiala pentru a mentine sanatatea plantelor.
 • Fertilizarea: Foloseste un fertilizator echilibrat (N-P-K) pentru a stimula cresterea sanatoasa. Fertilizeaza plantele la fiecare doua saptamani in timpul sezonului de crestere, dar redu doza pe masura ce se apropie sezonul de inflorire.
 • Taierea : Taierea regulata a crizantemelor ajuta la mentinerea unei forme compacte si stimuleaza producerea de flori. Ciupirea varfurilor de crestere in primavara si inceputul verii poate incuraja ramificarea si producerea mai multor flori. Poti vedea si aici cum se ingrijesc crizantemele.

 

Probleme comune si solutii

 • Daunatori: Crizantemele pot fi afectate de afide, acarieni si gandaci japonezi. Este important sa monitorizezi plantele si sa aplici tratamente insecticide la nevoie. Produsele naturale, cum ar fi uleiul de neem, pot fi o optiune eficienta si ecologica.
 • Boli: Printre bolile comune se numara mucegaiul pulverulent si putregaiul radacinilor. Acestea pot fi prevenite prin asigurarea unei bune circulatii a aerului intre plante si evitarea udarii excesive. Daca plantele se imbolnavesc, indeparteaza si distruge frunzele afectate si aplica fungicide specifice.

 

Utilizari ale crizantemelor

 • Decorative: Crizantemele sunt folosite pe scara larga in gradinarit si design floral. Ele sunt ideale pentru borduri, rabate si aranjamente florale datorita gamei lor largi de culori si forme. In plus, crizantemele taiate au o durata lunga de viata in vaza, fiind preferate in buchete si aranjamente.
 • Medicinale: In medicina traditionala chineza, crizantemele sunt folosite pentru a trata diverse afectiuni, inclusiv raceli, febra si inflamatii. Ceaiul de crizanteme este cunoscut pentru proprietatile sale calmante si detoxifiante.
 • Culinare: Petalele de crizantema sunt folosite in bucataria asiatica, in special in Japonia si China. Ele pot fi adaugate in salate, supe sau folosite pentru a aromatiza ceaiurile.

 

Simbolism si cultura

 • China: Crizantemele simbolizeaza longevitatea si fericirea. Ele sunt un element important in festivitatile de toamna si sunt adesea folosite in aranjamentele florale si decorurile festive.
 • Japonia: Crizantema este simbolul familiei imperiale si al tronului crizantemelor. In fiecare an, in Japonia se sarbatoreste Festivalul Crizantemelor (Kiku Matsuri), unde sunt expuse numeroase specii si soiuri de crizanteme.
 • Occident: In culturile occidentale, crizantemele sunt asociate adesea cu toamna si sfarsitul sezonului de gradinarit. Ele sunt folosite in aranjamentele de Ziua Recunostintei si alte sarbatori de toamna.

 

Crizantemele sunt flori versatile si frumoase, care aduc culoare si vitalitate in orice gradina. Cu ingrijirea potrivita, aceste flori pot inflori abundent si pot adauga un plus de farmec peisajului tau. Indiferent daca esti un gradinar amator sau experimentat, crizantemele ofera o oportunitate excelenta de a experimenta cu diferite culori si forme, contribuind la un decor natural splendid si sanatos.