Ce inseamna detartrajul dentar?

detartrajul dentar

Detartrajul dentar, cunoscut si sub numele de curatire profesionala a dintilor sau periaj profesional, este un procedeu stomatologic efectuat de catre un dentist sau un igienist dentar pentru indepartarea placii bacteriene si a tartrului (pietrei dentare) de pe suprafata dintilor. Acesta este un procedeu important pentru mentinerea sanatatii orale si prevenirea problemelor dentare.

Scopul procedurii:

Detartrajul dentar are mai multe scopuri principale:

  • Indepartarea placii bacteriene: Placa bacteriana este o pelicula aderenta formata din bacterii, mucus si resturi alimentare care se acumuleaza pe dinti de-a lungul zilei. Daca nu este indepartata corespunzator, placa se poate transforma in tartru. Detartrajul dentar elimina aceasta placa la timp, inainte de a produce efecte.
  • Indepartarea tartrului: Tartrul este placa bacteriana care s-a calcificat pe dinti si s-a transformat intr-o substanta dura si solida. Tartrul nu poate fi indepartat prin simplul periaj acasa si necesita curatare profesionala.
  • Prevenirea afectiunilor dentare: Detartrajul ajuta la prevenirea afectiunilor dentare, cum ar fi cariile dentare si gingivita (inflamatia gingiilor).

Cum decurge detartrajul?

  • Anestezie locala (optionala): In majoritatea cazurilor, detartrajul nu necesita anestezie, deoarece este o procedura non-invaziva si nedureroasa. Cu toate acestea, in cazul in care exista o sensibilitate crescuta sau tartrul este foarte inradacinat, se poate administra o anestezie locala pentru a asigura confortul pacientului. Poti apela la Servicii Stomatologice in Sfantu Gheorghe pentru a obtine rezultate rapid, cu ajutorul specialistilor.
  • Utilizarea instrumentelor speciale: Medicul dentist sau igienistul dental foloseste instrumente speciale numite scaler pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana de pe dinti. Scalerul este un instrument subtire si ascutit care indeparteaza tartrul prin lovire si rotatie.
  • Pulirea si finisarea: Dupa indepartarea tartrului, dintii sunt periati si curatati cu un dus special de apa pentru a indeparta reziduurile.
  • Periajul si aplicarea pastei de dinti: In final, medicul dentist sau igienistul dental efectueaza un periaj profesional cu pasta de dinti pentru a indeparta eventualele pete si pentru a lustrui dintii.

Beneficii si importanta detartrajului dentar

  • Prevenirea bolilor dentare: Detartrajul ajuta la prevenirea afectiunilor dentare si a problemelor gingivale, care pot duce la pierderea dintilor in cazul ignorarii lor.
  • Mentinerea unei sanatati orale optime: Curatirea profesionala regulata a dintilor contribuie la mentinerea sanatatii orale si la pastrarea zambetului frumos si sanatos.
  • Imbunatatirea aspectului estetic: Detartrajul dentar ajuta la indepartarea petelor si a coloratiei nedorite de pe dinti, imbunatatind astfel aspectul estetic al zambetului.

Recomandarea generala este de a efectua detartrajul dentar cel putin o data la sase luni, impreuna cu o vizita regulata la dentist pentru evaluarea sanatatii orale si prevenirea problemelor dentare. Prin mentinerea unei igiene orale corecte acasa si efectuarea detartrajului regulat, va puteti asigura ca va mentineti dintii si gingiile sanatoase si ca aveti un zambet frumos si stralucitor. Atunci cand mergi la detartraj, vei primi mai multe recomandari care sa iti fie de ajutor pentru a mentine efectele. Pe acestea este recomandat sa le iei in calcul si sa tii cont de ele pentru a evita eventualele probleme dentare ulterior. Stomatologul iti va spune pas cu pas ce trebuie sa faci pentru a avea un zambet sanatos si pentru a preveni depunerile de tartru.