Ce piese de drujba Stihl se folosesc in componenta emondoarelor de inaltime?

piese drujba stihl

Producatorul german Stihl realizeaza numeroase tipuri de motoutilaje: pentru taierea lemnului de foc si uz casnic; pentru peisagistica si pomicultura; pentru domeniul forestier; pentru ingrijirea pomilor; electroferastraie; emondoare de inaltime; motoferastraie speciale. In continuarea articolului, vom vorbi despre emondoarele de inaltime, intrucat acestea au niste particularitati care nu pot fi trecute cu vederea, iar in componenta lor intra anumite piese de drujba Stihl speciale.

Emondoarele de inaltime sunt, asa cum le spune si numele, folosite pentru taierea ramurilor inutile de pe trunchiurile copacilor, pentru stimularea cresterii in inaltime si ferirea de uscaciune partiala a coroanei acestora. In mod logic, pentru a putea atinge inaltimi de cativa metri, aceste motoutilaje sunt prevazute cu piese de drujba Stihl deosebite, cea mai importanta dintre ele fiind tija telescopica atasata. Tocmai din acest motiv, respectivele produse sunt cunoscute drept “motoferastraie cu coada”.

Emondoarele de inaltime germane fac din ingrijirea pomilor fructiferi si curatarea tufelor activitati mai confortabile si mai sigure, intrucat acestea pot fi realizate direct de la sol. Datorita tijei telescopice, motoutilajele pot lucra la inaltimi de pana la 5 metri, iar in cazul in care anumite piese de drujba Stihl din componenta lor se defecteaza, trebuie sa stii ca gasesti unele de schimb la Roco Piese, magazin care comercializeaza accesorii si componente originale sau 100% compatibile cu toate modelele.

Stihl HT 103, aparat profesional pentru toaletarea pomilor, cu brat telescopic

Acest motoutilaj specializat in toaletarea livezilor si aranjamentelor arboricole este usor si are o transmisie compacta, cu piulita pe capacul dintilor. Fara indoiala, unele dintre cele mai performante piese de drujba Stihl care intra in componenta lui sunt lantul de taiere de 1/4″ si motorul 4-MIX(r), cu sistem de pornire simplificat. De asemenea, greutatea redusa a bratului telescopic, cu o lungime care variaza intre 270 de centimetri si 390 de centimetri, transforma acest aparat intr-unul foarte ergonomic si stabil, cu o greutate redusa.

Specificatii tehnice

– capacitate cilindrica: 31,4 centimetri cubi;
– putere: 1,05 kW/1,4 CP;
– greutate: 7,22 kilograme;
– nivel presiune acustica: 89-106 dB;
– valoarea vibratiilor: 4,1-4,3 m/s patrata (dreapta); 3,6 m/s patrata (stanga);
– lant standard: PICCO 71 PM3;
– dimensiune lant: 1/4″ P;
– lungime totala cu garnitura de taiere: 270-390 de centimetri;
– volum rezervor: 0,71 litri;
– volum rezervor ulei: 120 cm cubi.

Masuri de siguranta speciale

Avand in vedere ca vorbim despre emondoare de inaltime, motoutilaje care nu se afla direct in mainile utilizatorilor atunci cand sunt in functiune, ci la capatul tijei telescopice, masurile de siguranta trebuie sa fie unele speciale. Trebuie sa tii cont de faptul ca viteza lantului este foarte mare, dintii taietori sunt extrem de ascutiti, iar utilajul are o raza mare de actiune.

Astfel, inainte de a folosi motoferastraul echipat numai cu piesele de drujba Stihl corespunzatoare, trebuie sa participi la un curs de instruire sau sa ceri vanzatorului explicatii cu privire la functionarea in siguranta. Mai mult decat atat, emondorul trebuie folosit doar pentru tunderea sau toaletarea ramurilor, nu si in contact cu alte materiale in afara lemnului.

De asemenea, minorii, persoanele aflate sub influenta bauturilor alcoolice si a anumitor substante sau purtatorii de bypass sunt sfatuiti sa nu foloseasca utilajul (cei din urma, din cauza campului slab electromagnetic creat).