Cum se face inmatricularea provizorie?

Cum se face inmatricularea provizorie?

Inmatricularea provizorie sau obtinerea numerelor rosii se va realiza inainte inmatricularii cu numere negre. In randurile urmatoare, veti afla care sunt actele necesare pentru acest tip de inmatriculare. De asemenea, vom vedea cat costa si care este taxa pentru scoaterea autorizatiei provizorii. Vom stii pentru cat timp se pot elibera numerele rosii si daca se poate prelungi acest termen. Tot in acest articol veti intelege cum se face programarea pentru inmatricularea provizorie. Inainte de toate, trebuie sa stim ca acest tip de inmatriculare permite circularea temporara pe teritoriul Romaniei.

Asadar, inmatricularea provizorie se realizeaza inainte inmatricularii definitive si se va efectua pe o perioada determinata. Numerele rosii vor permite circulatia pe teritoriul Romaniei in intervalul de timp specificat.

Inmatricularea cu numere rosii ( taxe, acte si informatii actualizate )

Toate datele din randurile de mai jos sunt raportate la anul 2024. De aceea, pentru urmatorii ani nu putem garanta ca se vor pastra aceleasi modalitati de colaborare intre cetatean si institutiile statului. Articolul este realizat de compania Best-Inmatriculari si va adauga toate informatiile relevante pentru aceasta procedura.

Numerele rosii se vor elibera de catre DRPCIV

Institutia ce se ocupa de inmatricularea provizorie este DRPCIV. In cazul orasului Bucuresti, aceasta entitate se afla pe soseaua Pipera, nr. 49. De asemenea, aceasta este prezenta in fiecare resedinta de judet. De aceea, numerele rosii vor fi eliberate doar de catre entitatea DRPCIV de care apartineti.

Aceasta se va ocupa de toate tipurile de inmatriculari auto; Incepand de la inmatricularile auto din strainatate, pana la transcrierile auto.

Cand trebuie solicitata inmatricularea provizorie?

Dupa cum am specificat si mai sus, inmatricularea cu numere rosii este valabila atunci cand dorim sa circulam temporar pe teritoriul Romaniei. Va trebui ca vehiculul achizitionat, impreuna cu actele acestuia sa ne permita deplasarea. Mai mult de atat, ele pot fi solicitate doar in anumite conditii:

  • atunci cand vehiculul este cumparat din afara Romaniei
  • atunci cand masina este nou achizitionata ( aceasta operatiune se va face doar de producator )

Pentru ca prima nu se va putea realiza decat de cel care a produs automobilul respectiv, vom dezbate in acest articol a doua optiune.

Inmatricularea cu numere rosii se va realiza pentru autovehiculele cumparate din afara Romaniei

Masinile achizitionate din afara tarii noastre vor avea nevoie sa circule pe toata perioada inmatricularii definitive. In aceasta situatie, avem alte doua tipuri de inmatriculari. In functie de zona din care provine si de numarul de documente, numerele rosii pot fi eliberate pe o perioada mai mica sau mai mare.

Pentru cat timp pot cere numere rosii?

Numerele provizorii pot fi cerute pentru cel mult 3 luni. Cu toate acestea, perioada minima in care poate fi solicitata inmatricularea cu numere rosii este de 5 zile. 

Daca masina este cumparata din afara Uniunii Europene, va trebui atasata la dosar Declaratia Vamala Auto. Daca acest act nu este anexat la dosar, numerele rosii pot fi eliberate doar pentru un interval de 5 zile. Numerele rosii pot fi solicitate pe aceeasi perioada de 90 de zile, o data ce Declaratia Vamala este prezenta in dosar.

Pentru inmatricularea masinilor din Uniunea Europeana, nu va exista acest document. De aceea, ele pot fi cerute pana la 90 de zile.

Cat costa inmatricularea cu numere rosii?

Inmatricularea cu placute rosii este compusa din doua taxe: pentru placute si pentru autorizatie provizorie. Daca prima costa 40 de Ron si se achita la ghiseul de inmatriculari, a doua are tariful de 13 Ron. Cea din urma se achita pe Ghiseul.ro sau la orice CashPoint.

Cele doua taxe se aplica de fiecare data cand sunt solicitate numerele rosii.

De cate ori se pot cere numerele rosii?

Dupa cum am mentionat si mai sus, ele pot fi cerute pentru o perioada de cel putin 5 zile. Cu toate acestea, numarul de solicitari poate fi nelimitat, atata timp cat se respecta intervalul de 3 luni.

Care sunt actele necesare pentru numerele rosii?

Cele mai importante documente din cadrul acestei proceduri sunt actele de inmatriculare straine. Acestea atesta ca vehiculul provine din afara tarii, continand totodata toate datele tehnice. Masina este identificata prin aceste documente, iar ele reprezinta fostele acte de inmatriculare auto. Ele vor trebui aduse la ghiseul DRPCIV in copie si original.

Incepand din anul 2024, documentele de inmatriculare straine vor trebui prezentate in original.

Factura sau contractul de cumparare va trebui anexata la dosar

Documentele ce demonstreaza dreptul de proprietate sunt: certificatul de mostenire, contractul de vanzare cumparare auto si factura de achizitie. Actele de dobandire vor trebui aduse la ghiseul de inmatriculari atat in original, cat si in copie.

Acestea vor trebui sa fie valide, fiind prezentate ulterior la restul institutiilor. Pe langa aceste documente, se va aduce…

RCA-ul va fi realizat pe seria de sasiu in vederea inmatricularii

Pretul asigurarii auto ne-a surprins pe toti in ultima perioada. Cu toate acestea, ea va trebui realizata inainte de inmatricularea provizorie. Mai bine zis, inainte de obtinerea numerelor rosii va trebui sa va prezentati la ghiseul de inmatriculari cu asigurare valabila.

Numerele rosii nu vor fi eliberate pe o perioada mai mica decat asigurarea auto

RCA-ul sau Asigurarea Auto se va realiza in vederea inmatricularii. Neavand numar de inmatriculare, ea va fi constituita pe seria de sasiu. De asemenea, asigurarea va trebui sa fie valabila pe toata perioada inmatricularii.

In cazul in care RCA-ul este valabil pe o perioada de o luna, inmatricularea provizorie va fi facuta pentru acelasi interval de timp.

Alte documente ce vor fi atasate la dosarul pentru numere provizorii

Actele de reprezentare sunt cele mai importante din lista noastra. Acestea identifica persoana sau entitatea ce a achizitionat autovehiculul. In situatia unei persoane fizice, va fi necesar buletinul in copie si original. Pentru o entitate, actele de reprezentare vor fi: certificatul de inregistrare al firmei ( copie ) si delegatie. Imputernicirea sau delegatia va trebui sa fie pe numele persoanei, ce se prezinta la ghiseul de inmatriculari.

Pe langa toate acestea, va mai fi atasata o cerere completata. Aceasta este un formular, ce se descarca de pe site-ul instiutiei. Ea este destinata solicitarii de numere rosii si va trebui mentionat numarul de zile pentru aceasta procedura.

Va trebui mentionat ca provizoriile se obtin doar prin programare online. Aceasta se va face pe site-ul institutiei, urmand sa se aleaga judetul din care apartineti.

Acestea au fost detaliile despre inmatricularea cu numere rosii. Va multumim ca ati ajuns pana la sfarsit!