Pasul Urdele, Transalpina – un loc de vazut neaparat

pasul urdele - transalpina cum era iexplore.ro

Majoritatea turistilor care doresc sa ramana impresionati de frumusetea tarii noastre adauga pe itinerariul lor de calatorii Transfagarasanul. Acest loc de o frumusete rapitoare cu al sau drum unic in Europa, intotdeauna atrage turistii de pretutindeni pentru a surprinde cele mai inedite fotografii din aceasta zona. 

Transalpina, desi este mai putin cunoscuta decat Transfagarasan are de oferit peisaje la fel de spectaculoase si este cel mai inalt drum rutier din Romania si din intreg lantul muntilor Carpati (altitudinea maxima este in Pasul Urdele, 2145 m). Drumul este presarat cu numeroase peisaje spectaculoase, o inspiratie constanta pentru fotografi si videografi. Iexplore iti da cateva idei despre ce poti sa faci intr-un weekend in judetul Gorj

Transalpina face legatura dintre Oltenia si Transilvania inca de pe vremea razboaielor daco romane. Numit si Drumul Regelui in perioada Interbelica si folosit de catre regele Carol al II-lea, iti poarta pasii prin 148 km de peisaje care iti taie rasuflarea. 

Pasul Urdele reprezinta doar unul dintre numeroasele obiective turistice unde poti zabovi si sa admiri peisajul deosebit. De-a lungul soselei Transalpinei vei putea sa vizitezi numeroase alte obiective turistice precum Cheile Oltetului, Manastirea Polovragi, statiunea Ranca, Obarsia Lotrului, Pestera Muierii, Pestera Polovragi, Lacul Galcescu sau Lacul Verde. In statiunea Ranca vei putea sa gasesti si locuri de cazare suficiente, loc de unde poti sa pornesti in explorarea zonei mai in detaliu. Statiunea Ranca este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai populare locatii pentru practicarea sporturilor de iarna. Iubitorii de adrenalina pot sa parcurga traseele montane cu motociclete de teren sau cu biciclete, perspectivele off-road ale zonei fiind deosebit de spectaculoase. 

Tot despre Transalpina, mai trebuie sa mentionam faptul ca aici se organizeaza Campionatul National de Viteza in Coasta. Drumul este inchis pe timp de iarna dar poate sa fie explorat in celelalte luni mai ales ca punctul cel mai inalt atinge o altitudine de 2154 m, Varful Urdele.                                                                                                           

 

Sfaturi de calatorie in aceasta zona 

 

Daca doresti sa ai timp suficient pentru explorarea zonei atunci trebuie sa iti incepi calatoria din timp. Fiind o zona montana este recomandat sa iti impachetezi si cateva haine mai groase, chiar daca este vara si vremea pare sa fie foarte frumoasa. Pe munte vremea se poate schimba rapid si, suntem siguri ca te-ai bucura mai mult de o bere servita afara pe timp de noapte cu un hanorac gros pe tine. 

Daca nu ai o optiune de cazare in apropiere si doresti sa pornesti la drum cu masina prin Pasul Urdele, atunci alege sa faci traseul pe timp de zi. Noaptea poate sa devina dificil drumul si cu un grad de risc ridicat intrucat lipsesc parapetii pe marginea drumului. 

Este una dintre cele mai spectaculoase zone pe care le poti vizita in tara noastra si, cu siguranta merita sa zabovesti putin aici. Pentru a profita mai mult de frumusetea zonei, iti recomandam sa te cazezi aici si sa explorezi imprejurimile. Aerul curat de munte, zona,  linistea, reprezinta reteta perfecta pentru a petrece un sfarsit de saptamana de neuitat. Daca esti in cautarea unei zone care sa iti elimine stresul acumulat in timpul saptamanii atunci cu siguranta aceasta este locatia potrivita pentru a face acest lucru. 

 

Advertorial scris de iXpr.