Repari cutia de viteze sau o schimbi cu una de la dezmembrari?

Repari cutia de viteze sau o schimbi cu una de la dezmembrari?

O intrebare destul de frecventa in randul transportatorilor, sa repare cutia de viteze sau sa o schimbe cu una de la dezmembrari? Ambele situatii pot avea atat avantaje cat si dezavantaje. Reparatiile cutiilor de viteze pentru camioane pot da multe batai de cap proprietarilor. In primul rand pentru ca trebuie sa fii specializat in acest tip de mecanica altfel nu vei stii ce sa faci. In al doilea rand trebuie sa ai dotari speciale pentru astfel de reparatii.

Sunt multe service-uri care ofera servicii de reparatii camioane dar evita sa faca reparatia cutiei. Ori lucreaza cu o firma externa care este specializata in service cutii viteze, ori recomanda clientului sa-si schimbe cutia cu una noua sau de la dezmembrari.

Sfaturi pentru schimbarea cutiei

Schimbarea cutiei de viteze pare pentru multi o solutie mult mai eficienta si rapida decat repararea celei vechi. Sunt doua tipuri de cutii ce pot fi considerate alternative ieftine fata de reparatie. Acestea sunt cutiile cumparate direct de la dezmembrari si cutiile reconditionate.

Din cele doua variante, vom recomanda intotdeauna cutiile reconditionate. Acestea macar au fost deschise si piesele cu problema schimbate.

Cutia reconditionata ca o alternativa

O cutie reconditionata poate costa mai putin decat reparatia propriu zisa a cutiei vechi. Acest lucru se intampla pentru ca piesele de schimb de pe piata sunt destul de scumpe. Mai ales piesele originale au preturi destul de piperate si de multe ori nici nu le poti gasi pe bucati ci asamblate deja in seturi.

Deci, ca o alternativa ieftina, utilizarea cutiilor reconditionate poate fi o solutie buna. Dar pentru cat timp? Nu este sigur ca o cutie vanduta ca fiind reconditionata va tine la fel de mult ca o cutie reparata. Se vede acest lucru chiar si la termenul de garantie oferit la aceste tipuri de cutii.

De cele mai multe ori, cutiile reconditionate sunt cutii de la dezmembrari care au fost deschise si verificate fara sa se fi facut reparatii mari la ele. Practic au fost pregatite pentru revanzare.

Cutiile reconditionate se vand la un pret stabilit in functie de ce piese s-au utilizat la reparatie. Daca piesele folosite la reparatie sunt tot de la dezmembrari si nu sunt utilizate piese noi, pretul acestuia va fi relativ mai mic. Aceste piese pot fi de foarte buna calitate, chiar originale, de aceea sunt o achizitie foarte buna.

Important este ca piesele utilizate la reparatie sa nu aiba uzura, altfel acestea vor afecta tot mecanismul si acest lucru va duce la defectiuni mai mari.

In alte cazuri se utilizeaza piese de schimb noi la reparatie. In acest caz pretul acestor cutii reconditionate va fi mult mai mare. Totul depinde de investitia facuta in cutia respectiva ca acesta sa functioneze impecabil.

Reparatia cutiei cu piese de calitate

O firma mica de transport care nu depinde foarte mult de un anumit vehicul, se poate baza pe o strategie. O firma mare, unde vehiculele fac peste zece mii de km pe luna, nu isi poate asuma un astfel de risc. Orice defectiune in deplasare poate costa dublul sau triplul costului reparatiei.

Astfel reparatia cutiei de viteze cu piese de schimb de calitate ofera un plus de siguranta firmelor de transport. Asta inseamna ca a fost desfacuta cutia si toate piesele uzate au fost schimbate cu altele noi. Daca reparatia a fost facuta corect si cu piese de buna calitate, aceasta va functiona o lunga perioada de timp.

Service-urile de reparatii cutii viteze, cunosc calitatea pieselor de schimb si pe cat se poate le cumpara pe cele de calitate. Daca la un furnizor, piesele tin mai putin, prefera sa cumpere de la un alt furnizor unde piesele sunt mult mai bune. Nimeni nu doreste sa fie nevoit sa faca reparatii noi pe o cutie in garantie, pentru ca nu a tinut piesa.

Cea mai buna solutie de reparare pe termen lung este reparatia cutiei cu piese de buna calitate. Astfel ne putem asigura ca aceasta va functiona mult timp.