Vitamina C – 7 beneficii importante pentru sănătate

Vitamina C - 7 beneficii importante pentru sănătate

Vitamina C este recunoscută la scară largă de ani de zile, ca fiind esențială în alimentația fiecăruia dintre noi, începând cu marinarii, care au fost victimele scorbutului și ale numeroaselor alte boli care au rezultat din lipsa fructelor și legumelor în alimentația de la bordul navelor.

Datorită rolului său de stimulator al imunității și de sursă de energie, vitamina C este unul dintre cei mai populari micronutrienți. În continuare, vom investiga cele 7 beneficii principale ale vitaminei C pentru sănătate, care i-au oferit o astfel de reputație.

Acidul ascorbic – cum mai este denumită vitamina C, este una dintre cele mai importante vitamine hidrosolubile, adică solubile în apă. Acesta este esențial pentru biosinteza colagenului, carnitinei și neurotransmițătorilor. Majoritatea plantelor și animalelor sintetizează acid ascorbic în măsura propriilor cerințe, dar nu este și cazul maimuțelor și a oamenilor, care nu pot sintetiza acidul ascorbic, din cauza lipsei unei enzime în organism, numite gulonolacton oxidază.

Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că dieta noastră conține multă vitamina C. Din fericire, foarte multe fructe și legume conțin cantități adecvate de vitamina C, astfel încât este ușor de obținut și din alimentație. Doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C este de 75-90 mg, cu toate acestea, studiile recente arată că, pentru a obține potențialul maxim de beneficii pentru sănătate din vitamina C, ar trebui să consumați 500 mg zilnic, ceea ce necesită suplimentarea acesteia din surse alternative, cum ar fi suplimentele nutritive.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina C sunt: cartofii dulci, pepenele galben, citricele, broccoli fiert, varza roșie, ardeii verzi și roșii, kiwi, sucul de roșii, spanacul sau sparanghelul.

Cele 7 beneficii importante ale vitaminei C pentru sănătatea omului

  1. Este un antioxidant puternic

Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, prin stabilizarea și eliminarea lor din organism, protejând astfel celulele și ajutând la diminuarea daunelor. Prin urmare, vitamina C, alături de vitamina E și Beta Caroten ar putea ajuta la menținerea corpului mai tânăr și la protejarea acestuia împotriva condițiilor care amenință viața.

Potrivit unor studii, consumul de vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%, ceea ce contribuie la apărarea naturală a corpului împotriva inflamațiilor.

În ceea ce privește stresul oxidativ provocat de exercițiile fizice, acesta, alături de radicalii liberi, este prezent la persoanele cu niveluri mai mici de vitamina C. Prin urmare, dacă practicați antrenamente zilnice intense, ar trebui să suplimentați nivelul de vitamina C din organism, pentru a preveni efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, cea mai adecvată sursă fiind vitamina C 1000 gr, cu absorbție îndelungată.

  1. Scade tensiunea arterială

Fiind solubilă în apă, vitamina C are și efect diuretic, determinând rinichii să elimine mai mult sodiu și apă din corp, ceea ce ajută la relaxarea pereților vaselor de sânge, și scăzând astfel tensiunea arterială.

Scăderea tensiunii arteriale ajută la prevenirea unui accident vascular cerebral și la creșterea sănătății cardiovasculare, atât de importante astăzi, când foarte multe persoane suferă de boli cardiovasculare.

  1. Stimulează sistemul imunitar

Vitamina C are puterea de a vindeca boli ca scorbutul și poate combate o varietate de alte boli. Ca urmare, s-a descoperit că ajută la creșterea imunității și la prevenirea unor boli precum răcelile și gripa.

Studiile arată că vitamina C este esențială pentru stimularea sistemului imunitar, acționând prin fortifierea și protecția organismului. Datorită rolului său în reducerea inflamațiilor, vitamina C este esențială pentru imunitate și sănătatea generală.

Prin protejarea sistemului imunitar, vitamina C reduce severitatea reacțiilor alergice și ajută la combaterea infecțiilor.

  1. Ajută la absorbția fierului

Fructele bogate în vitamina C, cum ar fi agrișele, cresc biodisponibilitatea fierului din cerealele de bază și din leguminoase. Se știe că rolul principal al fierului este acela de a crește capacitatea organismului de a transporta oxigenul în sânge, iar deficiența fierului poate duce la anemie. Prin urmare, vitamina C este extrem de benefică pentru acest proces.

  1. Ajută la menținerea sănătății pielii și a părului

Vitamina C joacă un rol esential în obținerea unei pieli mai curate și a unui păr mai rezistent. Aceasta ajută la construirea colagenului proteic și, împreună cu facilitarea absorbției fierului, rezultă un păr și o pile mai sănătoase.

Consumul alimentelor bogate în colagen, cum ar fi fructele de pădure și alimentele bogate în omega-3 (avocado și somon), alături de dieta cu vitamina C, vă asigură frumusețea naturală pentru totdeauna.

  1. Ajută la pierderea în greutate

Pentru a obține rezultate bune în lupta cu kilogramele, alături de dieta echilibrată și regimul de antrenament ar trebui să vă creșteți aportul de cartofi dulci și citrice.

Studiile arată că prezența vitaminei C este invers proporționată față de masa corporală. Persoanele cu nivel adecvat de vitamina C oxidează cu 30% mai multe grăsimi în timpul unui exercițiu fizic de intensitate moderată decât persoanele cu nivelul scăzut de vitamina C. Astfel, persoanele cu nivel mai scăzut de vitamina C pot fi mai rezistente la pierderea masei de grăsimi. Pe scurt, veți obține rezultatele maxime de pe urma antrenamentului dvs. pentru arderea grăsimilor dacă aveți nivelul de vitamina C ridicat.

  1. Contribuie la sănătatea fizică și mentală

Vitamina C și-a câștigat pe drept reputația de a fi un micronutrient esențial, fiind de asemenea  considerat ca un stimulator al energiei și a sănătății mentale.

Deși este greu de demonstrat, s-a observant totuși că persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina C sunt mai puțin susceptibile de a suferi de depresie și oboseală. Este greu de spus dacă acest lucru se datorează tuturor celorlalte beneficii menționate anterior, dar un lucru este cert: încercați să creșteți consumul de alimente bogate în vitamina C și nu veți regreta!

În concluzie, dacă doriți să vă mențineți sănătoși și în formă, suplimentarea vitaminei C în dieta dvs. trebuie să fie prioritară.