9 cele mai bune utilizări pentru piatra spartă

9 cele mai bune utilizări pentru piatra spartă

 

Piatra spartă este, după cum sugerează și numele, roci care au fost sfărâmate sau sparte cu ajutorul mașinilor de concasat. Principalele sale utilizări sunt ca agregat în construcții și amenajări de peisaje. Diferența principală dintre piatra spartă și pietriș este că pietrișul se produce în urma proceselor naturale și suprafața sa este rotunjită, spre deosebire de suprafețele mai colțuroase ale pietrei sparte.

Importanța pietrei sparte

Deși în stare brută este relativ ieftină, piatra spartă este o resursă valoroasă și reprezintă o industrie producătoare de venituri majore la nivel mondial. Din cauza costului ridicat al transportului, care poate fi mai mare decât piatra transportată în sine, aceasta este adesea produsă local. Ținând cont de faptul că este utilizată pe scară largă în construcții, cantitatea de piatră spartă vândută a devenit un indicator important al situației economice a unei națiuni sau a unui stat.

Din ce se obține piatra spartă

Piatra spartă se poate obține din numeroase roci de bază, inclusiv calcar, dolomit, nisip, pietriș, fier, oțel, argilă expandată sau șist și perlit. Deseori, zgura obținută din aceste materiale este folosită pentru a crea piatra.

Tipuri ale pietrei sparte și utilizările sale

Piatra spartă este produsă și nu formată în mod natural, iar din această cauză, ea poate fi realizată în diferite dimensiuni, de la câțiva milimetri până la mai mulți centimetri. Milioane de tone de piatră spartă sunt utilizate anual în diverse întrebuințări. Vă enumerăm mai jos nouă dintre principalele utilizări:

 

1 – La pavarea și betonarea trotuarelor, aleilor auto, platformelor de parcare, la case, clădiri de birouri și drumuri pavate, sub formă de refuz de ciur, ca strat de bază sau sub-bază sau în procesul de fabricare a cimentului.

2 – În producerea asfaltului, amestecat cu un liant, ca umplutură și prelungire de acces. În construcția drumurilor cu tehnica numită Macadam, unde rezistența drumului se bazează de fixarea pietrelor datorită formelor lor colțuroase.

3 – Folosită ca flux în furnalele metalurgice pentru a crea zgură lichidă care, după răcire, devine un material de piatră care este zdrobit și utilizat ca agregat de construcții.

4 – Folosit ca ciur de refuz, la pereții de susținere pentru țărmuri, terasamente și construcții de căi ferate. În protecția țărmului, piatra spartă se numește piatră spintecată și este utilizată în toate tipurile de structuri de țărm pentru a proteja împotriva eroziunii cauzate de apă sau gheață.

5 – Ca piatră decorativă în jurul copacilor și la drumurile temporare din șantiere, utilizate pentru a atrage murdăria din șantiere și preveni ca acestea să ajungă pe drumurile publice pavate.

6 – Folosită în sisteme septice, sisteme autonome de tratare a apelor uzate.

7 – Pentru tratarea substanțelor toxice, cum ar fi oxidul de sulf sau praful de cărbune din mine și apa acidă.

8 – La fabricarea varului agricol, folosit ca tratament pentru reducerea acidității solului.

9 – Ca urluială, necesară pentru o digestie adecvată la păsările de curte.

Pentru mai multe informații despre produsele de piatră spartă, refuz de ciur în Covasna și alte agregate în împrejurimi, cât și despre prețul acestora, căutați-ne cu încredere.