De ce exista atat de multe tipuri de aparat dentar?

aparat dentar

Un aparat dentar iti poate indrepta dintii mai bine decat orice alt dispozitiv sau tip de tratament si, tocmai de aceea, se pot vedea tot mai multe persoane, atat copii, cat si adulti, care apeleaza la o astfel de solutie.

Eficienta este mult sporita de faptul ca exista solutii personalizate pentru fiecare pacient in parte. Tocmai de aceea, alegerea este facuta doar dupa o consultatie serioasa, in urma careia medicul ortodont iti va spune care este varianta ideala pentru tine, in functie de tipul de fixare sau de materialul utilizat.

Aparat dentar fix sau mobil?

Potrivit specialistilor de la clinica stomatologica dentalpremier.ro, dispozitivele mobile sunt recomandate in special pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani. Ele sunt, deci, folosite atunci cand incep sa apara dintii permanenti si se observa ca acestia au o pozitie incorecta. La aceasta varsta frageda, exista inclusiv posibilitatea de a corecta forma maxilarelor deformate dupa obiceiuri precum suptul exagerat al degetului sau al biberonului.

In ceea ce priveste aparatele dentare fixe, acestea sunt potrivite la orice varsta, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele se lipesc pe suprafetele exterioare ale dintilor si astfel este realizata, in timp, indreptarea acestora.

Aparat dentar metalic, ceramic sau din safir?

Cel metalic este realizat din otel inoxidabil si presupune cimentarea pe suprafata dintilor a unor bracketi metalici.

Aparatele dentare ceramice sunt asemanatoare cu cele metalice, insa utilizeaza bracketi transparenti ori de aceeasi culoare cu dintii. Datorita discretiei si avantajelor estetice pe care le asigura astfel, sunt preferate de o serie de pacienti.

Aparatul dentar din safir urmeaza si el, in linii mari, acelasi principiu precum cel metalic, cu diferenta ca bracketii sai sunt realizati din safir, un material translucid, foarte estetic si discret. Arcul care trece printre bracketi este, de obicei, de culoare alba, tot pentru a imbunatati aspectul.

Tipuri de aparat dentar invizibil

In conditiile in care criteriul estetic este foarte important pentru numerosi pacienti, in permanenta apar solutii noi. Una dintre acestea este reprezentata de aparatele dentare linguale, Cu aceeasi actiune ca in cazul unuia clasic, ofera rezultate similare, dar nu sunt deloc expuse in momentul vorbirii. Intr-adevar, partea sa metalica este plasata pe suprafata interna a dintilor, deci nu este vizibila din exterior.