Probleme cu mansarda iarna

Probleme cu mansarda iarna

Sezonul rece nu este unul lipsit de provocari pentru cei care locuiesc la casa.

Adesea pentru a trece cu bine peste acest anotimp sunt necesare lucrari de reparatii acoperis. Una dintre cele mai problematice zone pentru orice casa poate fi mansarda. Fiind pozitionata la un nivel superior aceasta este mai expusa avariilor, pierderilor de energie termica si scurgerilor sau inflitratiilor de apa. Una dintre cele mai frecvente probleme ale mansardei iarna o reprezinta condensul.  Iata ce este exact condensul mansardei și cum se poate evita!

De ce are mansarda mea condens?

Condensarea mansardei se produce, in general, in timpul lunilor de iarna si primavara, cand aerul cald si umed din zona principala de locuit se ridica in spatiul mansardei. Cand acel aer cald si umed intalneste partea inferioara rece a puntii acoperisului, apare condensul. In timpul iernii, condensul de la mansarda se transforma adesea in inghet, ceea ce de fapt nu reprezinta nicio amenintare. Cu toate acestea, atunci cand inghetul se topeste, se transforma din nou in condens, ceea ce face ca tot ceea ce atinge sa fie umed – de obicei izolatie si lemn. Astfel, ramele de lemn, capriorile, zona interioara a acoperisului si a mansardei sunt vulnerabile la mucegai si putregai, ceea ce poate provoca probleme mai mari, cum ar fi o scurgere serioasa a acoperisului, fara sa mai pomenim de efectele foarte nocive pe care mucegaiul le poate avea asupra sanatatii celor care traiesc in locuinta. Asadar poate duce la costuri suplimentare, fiindca va trebui chiar sa angajati o echipa de meseriasi specializati in amenajari interioare.

Care sunt cauzele condensului mansardei?

Cele mai frecvente cauze responsabile pentru fenomenul condensarii mansardei sunt: izolatia slaba sau ventilatia necorespunzatoare ; ventilatia baii si a esapamente de uscare care sunt directionate catre mansarda in loc sa fie directionate spre de exterior.

Cum imi dau seama ca mansarda mea are condens?

Exista cateva semne ce trebuie cautate atunci cand se incerca sa se determine daca exista condens in mansarda: orice fel de urme de apa care se preling pe pereti, mirosul de inchis sau umed, pete intunecate cu aspect umezit, umiditate pe geamurile de sticla sau pe alte suprafete asemanatoare.

Cum pot opri condensarea in mansarda mea?

Pentru a opri dezvoltarea condensului si a inghetului in mansarda, trebuie sa urmati trei pasi principali: 1. eliminati sau reduceti cat de mult posibil scurgerile de apa in pod               2. imbunatatiti izolarea mansardei 3. imbunatatiti ventilatia mansardei. Totodata, asigurati-va ca gurile de aerisire ale baii si ale uscatorului sunt dirijate in exterior. Pentru o remediere pe termen scurt, puteti recurge la amplasarea unui dezumidificator in pod, insa tineti cont de faptul ca acesta va trebui golit periodic.

Izolarea de calitate este secretul unei mansarde fara probleme!

Dincolo de aceste aspecte, revenim la ideea izolarii mansardei si a reparatiilor acoperisului. Aceste operatiuni odata realizate la cele mai inalte standarde, reduc semnificativ  riscul aparitiei oricaror situatii la nivelul mansardei. Pentru izolare puteti opta pentru materiale precum fibra de sticla, celuloza, vata minerala sau bumbac. Aceasta operatiune desi poate parea initial destul de simpla implica un efort de timp si documentare pentru a alege materialul ideal pentru mansarda dumneavoastra. In plus, la capitolul reparatii acoperis treaba se complica si mai tare. Pentru a incerca sa le realizati pe cont propriu aveti nevoie pe langa materialele necesare reparatiilor, de echipamente de protectie precum incaltaminte antiderapanta, centura de siguranta bine ancorata, casca de protectie si manusi. De aceea va recomandam sa apelati la firme de constructii specializate in acest sens pentru a va asigura ca lucrarile sunt calitative si de durata.