Un weekend prelungit in Judetul Mures

un weekend la targu mures

Judetul Mures vine cu numeroase optiuni pentru o vacanta reusita, chiar daca este vorba doar despre un weekend. Tot ce trebuie sa faci este ca in perioadele de varf, atunci cand multi turisti pleaca in vacanta, sa cauti cazare si sa o rezervi din timp, pentru a te asigura ca ai un loc doar pentru tine in concediul planificat.

Lacul Ursu te asteapta cu peisaje unice

Lacul se afla in localitatea Sovata, judetul Mures si s-a format in anul 1875 odata cu prabusirea unei saline si umplut dupa aceea cu apa din ploaia si din paraurile care coboara din versantele din apropiere. Lacul Ursu  este cel mai mare lac sarat heliotermal (primeste caldura de la soare) din Europa si are forma de piele de urs, de unde si numele.

Lacul se intinde pe o suprafata de patru hectare, si depaseste 18 metri adancime si este singurul lac cu apa sarata inconjurat de vegetatie bogata. Caracterul heliotermal al lacului a fost descoperit in 1901. Acest fenomen unic face ca Lacul Ursului sa fie cel mai important nu numai din Sovata, ci si din intreaga Europa si chiar din lume. Sunt putine lacuri care prezinta acest aspect si Lacul Ursul este cel cu efectul cel mai pronuntat.

La suprafata, salinitatea este mai scazuta, iar temperatura apei variaza intre 18 si 23 de grade. In profunzime, concentratia de sare creste, iar apa devine din ce in ce mai calda.

Mai exact, vara, temperatura apei se modifica in functie de acumularea de caldura solara in apa sarata; apa calda este protejata de un strat de apa dulce din rauri, care nu se amesteca cu apa sarata ci ramane la suprafata, actionand ca un izolator.

Vara, temperatura lacului, cel mai mare lac heliotermal din sud-estul Europei, fluctueaza intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la 1 metru adancime si 40-60°C la 1,5 metri adancime. In jurul anului 1900, temperatura lacului a atins 71 ° C.

Pentru a pastra efectul heliotermic, imbaierea este restrictionata: nu puteti face bai in fiecare zi sau la pranz, timp de doua ore, pentru ca lacul se odihneste si straturile de apa dulce isi reiau rolul: revin la suprafata pentru a mentine apa sarata dedesubt, fierbinte.

Din 1928 exista centrul de tratament din Sovata langa Lacul Ursu, prima statiune balneara din aceasta zona.

Lacul Ursu primeste in fiecare an mii de turisti care vin aici nu doar pentru tratament (vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatism, si endocrine, metabolice, neurologice) ci si pentru relaxare.

Viziteaza Targu Mures

Targu Mures este numit si orasul trandafirilor si este un oras din Romania, resedinta de judet a judetului Mures, o regiune istorica a Transilvaniei. A fost o data parte a Regatului Ungariei si in prezent 45% din populatie este de origine Maghara. Orasul a imprumutat cate ceva din ambele culturi si de aceea acum este un loc fabulos, numai bun de descoperit.

Pe lista cu obiective turistice in Judetul Mures este cu siguranta inclus si Palatul Culturii din Targu Mures, care dateaza din secolul XX si care are numeroase camere transformate in muzeu.