Vinul bun de la Girboiu este intotdeauna servit cu placere!

Vinul bun de la Girboiu este intotdeauna servit cu placere!

Un pahar de vin Girboiu este intotdeauna o placere mai ales daca este servit in compania prietenilor buni. Aceasta crama romaneasca s-a remarcat prin gustul autentic de vin romanesc, produs din struguri crescuti prin metode traditionale in sol fertil. Vasta gama de vinuri Girboiu ofera vin rosu, vin alb si vin rose la preturi fara concurenta, iar diversitatea sortimentelor de vin se diferentiaza prin an de fabricatie, aroma si pret. Iubitorii de vin rose se pot bucura deoarece Girboiu ofera sticle din urmatoarele game:

-VINOTECA;

-CONSTANTIN;

-PETITE HELENA;

-BACANTA;

-CUARTZ;

-TECTONIC;

-EPICENTRUM;

-LIVIA;

-VARANCHA;

Vinul rose se produce in momentul in care vinul intra in contact foarte putin timp cu pielita strugurilor rosii. Spre deosebire de vinurile rosii pentru care pielita strugurilor fermenteaza saptamani intregi, vinul rose este doar patat cu pielita strugurilor rosii timp de cateva ore.

Vinul bun de la Girboiu este intotdeauna servit cu placere!

Vinificatorul are control total asupra culorii vinului rose, inlaturand sursa de pigmentare (pielita strugurilor rosii) in momentul in care vinul ajunge la nuanta de roz dorita.  Aromele primare intalnite intr-un vin rose sunt fructele rosii, flori, citrice si pepene galben, cu note crocante de telina si rhubarba. Bineinteles, aromele sunt date si in functie de soiul de strugure aflat la baza rose-ului. De exemplu, un vin rose Italian de culoare intensa din Aglianico, demunit “rosato”, ofera arome de cirese si coaja de portocala, in timp ce un rose Frantuzesc de culoare pala din Grenache, din celebra regiune Provence va avea arome de miere, lamaie si telina.

Exista 3 metode principale pentru producerea unui vin rose.

  1. Metoda Macerarii

Metoda macerarii este acea metoda in care pielita strugurelului rosu se infuzeaza in sucul strugurilor pentru o anumita perioada de timp, iar apoi intrega compozitie este transformata in vin rose. Metoda macerarii este probabil cea mai utilizata in Franta, in regiunile Provence si Languedoc-Roussillon, unde vinul rose este la fel de important ca si vinul alb sau vinul rosu.

  1. Metoda Saignée sau “Bled”

Metoda Saignée este metoda prin care in primele ore de fabricare de vin rosu, o parte din suc este “sangerat”(“bled” in limba engleza; varsat) intr-o cuva separata pentru a face vin rose. Aceasta metoda este des utilizata in Napa sau Sonoma Valley, regiuni care produc vinuri rosii de inalta calitate. Scopul acestei metode este de a oferi viitorului vin rose din intensitatea vinului rosu si de a creea un rose delicios. Vinurile rose realizate prin metoda Saignée sunt destul de rare si cuprind doar 10% din productia de vin a unei crame intregi.

  1. Metoda Cupajului

Metoda cupajului se refera la metoda prin care o cantitate desul de mica de vin rosu se adauga unei cuve de vin alb, pentru producerea de rose. Nu este nevoie de foarte mult vin rosu pentru a pata vinul alb, din acest motiv metoda utilizeaza pana la aproximativ 5% vin rosu. Aceasta metoda a cupajului este neobisnuita pentru producerea de vin rose plat, insa este destul de des intalnita in producerea de vin spumant, cum ar fi in celebra regiune Champagne, Franta.

In mare parte, gustul vinului provine de la coaja strugurelui, in vreme ce culoarea lui iti da indicii asupra a ceea ce ar trebui sa te astepti de la el. Cand alegi un vin rosé, e important sa te uiti la ce soi de struguri a fost folosit pentru producerea lui, acest lucru oferindu-ti indicii clare legate de gust si aroma.

Desi nu e neaparat o regula, rosé-urile care au o culoare mai pala sunt mai seci decat cele care sunt de un roz mai intens si care, de obicei, au note de capsuni, pepene galben si, evident, sunt mai dulci.

Caracteristicile fructate ale vinului provin de la doua substante care se gasesc in coaja boabelor de struguri. Acesti doi tioli volatili sunt extrasi in timpul procesului de macerare, in care producatorii folosesc o procedura de imbibare la rece care limiteaza oxidarea si activitatea microbiana. Tot din cauza acestor doi tioli, rosé-urile trebuie consumate repede, in medie la un an dupa ce au fost produse, fiindca altfel gustul si caracteristicile lor se deterioreaza in timp.

Vinurile rosé au gusturi diferite, iar pe piata vei gasi cel mai adesea vinuri cu gust fructat, de citrice sau flori. Foarte des, notele rosé-urilor sunt de pepene galben, lamaie, capsuni, trandafir, dar in functie de tipurile de struguri folosite, acestea pot avea multe arome.

De exemplu, o sticla de Epicentrum Rose ofera arome proaspete de zmeura si capsuni care definesc acest rose din Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra, completate de note citrice inconfundabile. Proaspat si revigorant cu un corp mediu si un post gust lejer. La polul opus, o sticla de Tectonic Rose poate oferi o senzatie olfactiva ce impresioneaza prin arome primare de fructe de padure ca fragi si zmeura, cirese albe si note citrice de gref roz si coaja de portocala. Gustativ vinul este unul usor, cu un corp mediu si o aciditate crocanta, echilibrat cu un final proaspat si floral.

Gama de vinuri rose Girboiu ofera caracteristici diferite, deoarece fiecare sticla are blend-ul ei unic de arome si gusturi efervescente.